Mitä vaaditaan projektilta, jossa siirretään tehdas paikasta toiseen? Asiakkaamme kiteytti sen näin: suunnitelmallisuutta, saumatonta yhteistyötä ja piirun tarkkaa aikataulutusta kaikkien toimijoiden kesken. Me siirsimme projektissa nosturit ja nostimet.

Molok Oy on jätehuollon edelläkävijä, joka suunnittelee ja rakentaa vastuullisia Molok®-jätehuoltoratkaisuja miljoonille ihmisille ympäri maailman. Viime vuonna Molokin tehdas siirrettiin tilahaasteiden vuoksi Nokialta Ylöjärvelle, ja olennainen osa tuotantoprosesseja ovat erilaiset nosturit ja nostimet.

Suoraan projektiin

Laatu- ja turvallisuuspäällikkö Kari Moisio aloitti Molokilla maaliskuussa 2024, ja liittyi heti projektiryhmään. Hänen vastuullaan projektissa olivat mm. nostureiden ja nostinten siirto. Siirrettävänä oli 27 erilaista nostinta, 34 nostinpalkkia ja yhteensä noin 200 metriä nosturiratoja.

− Projekti oli mielenkiintoinen, ja olemme tyytyväisiä lopputulokseen. KP:n kanssa meillä yhteistyö toimi saumattomasti, Kari Moisio toteaa.

− Toimijana KP oli meille tehtaalla tuttu, koska vastasi silloin ja vastaa edelleen nostureiden huolloista ja tarkastuksista. Valinta nostimien siirron toteuttajaksi oli luonnollinen, hän jatkaa.

Kaikki samaan aikaan

Aikaa tehtaan siirto vei kolme kuukautta, ja se oli sekä suunniteltu että aikataulutettu niin hyvin, että tuotannosta oli taukoa ainoastaan viikko. Aika mieletön saavutus Molokilta, kun huomioidaan, että uuden tehdasrakennuksen pohja oli hyvin erilainen kuin vanhan.

− Meillä oli ja on kova työkuorma tuotannossa, joten paine minimoida projektin vaikutus tuotantoon oli suuri, Moisio kertoo.

Joka maanantai rakennustyömaalla työskentelevät alihankkijat kokoontuivat Molokin vetämään palaveriin, jossa käytiin läpi edellisen viikon toiminta ja suunnitelma uudelle viikolle.

− Olimme projektissa mukana alusta alkaen, ja pystyimme aikatauluttamaan oman osuutemme Molokin tarpeiden mukaan, projektista KP-ServicePartnerilla vastannut tiiminvetäjä Pasi Repo sanoo.

Aikataulupalapeli oli melkoinen, koska samaan aikaan rakennustyömaalla työskentelivät mm. sähköistä, putkistoista ja ilmastoinnista vastaavat henkilöt sekä uutta lattiaa valettiin. Lisäksi koneita ja hyllyjä joko purettiin vanhassa tehtaassa tai rakennettiin uudessa nostinten siirron lisäksi.

nostimet nosturipalkki kevytnosturijärjestelmä siltanosturi

Suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä

Jokaisesta hallista oli mallikuvat, jossa nostimet oli sijoitettu uudelle paikalle ja mitoitettu. Rakennuksen palkkijaot määrittivät sijainnit tarkemmin. Nostimien syötöistä piirrettiin mittakuvat esimerkiksi sähkön tarpeesta per nosturi, jotta kaikki osa-alueet huomioitiin alusta lähtien.

− Nostimet kasattiin uuteen paikkaan olemassa olevasta materiaalista, mitään niistä ei ostettu uutena. Kakkoshallin rata oli uusi, mutta nostin oli vanha, jolle radat tehtiin mittojen mukaan, Repo kertoo.

Muutamia mutkia matkaan toi kattojen korkeuserot, lisäksi sähkökeskukset tulivat myöhässä.

− Ratojen kiinnitysratkaisut olivat haastavia, koska tehdasrakennuksen katto nousee, ja se pitää huomioida ratojen asennuksessa. Onneksi KP:n porukka laski ja suunnitteli toimivan ratkaisun, Moisio kiittelee.

Repo toppuuttelee ja toteaa sen olevan normityötä. Hän lisää, että myöhästymiset sekä aikataulun muutokset sumplittiin porukan sen hetken työmaiden kesken, jotta Molokin tuotantoon ei tullut katkoksia.

Tärkeänä onnistumisena molemmat haluavat nostaa turvallisuuden. Meidän osaltamme kaikki turvalliseen työskentelyyn vaadittavat luvat ja kortit olivat aina kunnossa, toisaalta Molokin sähköinen järjestelmä saa kiitosta, paperisia lappuja ei tarvinnut pyöritellä ollenkaan.

Kuvat: Studio Harri Hinkka