− Ajomatkaa portilta tuotantotiloihin on noin kahdeksan kilometriä ja kestää suunnilleen puolisen tuntia ajaa ihan alas saakka, projektipäällikkö Kari Huttunen toteaa.
Kemissä avolouhoksena alkanutta kaivosta syvennettiin niin paljon kuin maan päällä pystyy, jonka jälkeen siirryttiin maan alle. Ensin 500 metrin syvyyteen ja nyt viimeisin syvennys oli 1000 metriin asti, jolla kaivoksen elinkaarta jatkettiin pitkälle tulevaisuuteen. Investoinnilla on varmistettu jatkossakin Outokummun sulatoille oman ferrokromin tuotanto.
Siltanostureita, kiitos
Kahdeksan siltanosturia huolto- ja kunnossapitokäyttöön, luki KP-ServicePartnerille tulleessa tilauksessa neuvotteluvaiheen jälkeen. Yksinkertaistettuna. Rakenteeltaan ne ovat saksalaisia ABUS- ja Stahl-merkkisiä perusnostureita. Käytännössä jokainen siltanosturi on tarkkaan määritetty täyttämään Outokummun tehdasstandardit sekä kaikki muut vaatimukset nostureiden sijainnin ja käyttötarkoituksen osalta.
Dokumentoinnin suhteen Outokummun määritykset olivat myös tarkat jatkohyödyntämisen kannalta esimerkiksi suunnittelujärjestelmässä.
− Pientä jumppaa ja aktiivista viestien vaihtoa riitti, jotta kaikki dokumentit saatiin viimeisteltyä ja arkistoitua. Osa haasteista matkan varrella voidaan pistää kulttuurierojen piikkiin, Huttunen naurahtaa.
Normaalista poikkeava toimitus ja asennus
Kolme siltanosturia sijaitsee maan päällä ja asennuksen jälkeen loppurakennus rakennettiin käytännössä niiden ympärille. Maan alle mentäessä, viiden nosturin kuljetukset ja asennusnostot olivat haasteellisia. Kuljetus oli osa KP-ServicePartnerin nosturitoimitusta, mutta yhteistyötä se vaati paljon.
− Muun liikenteen lomassa kun mentiin, oli mukana aina meidän logistiikkainsinööri ja turvamies, koska kaivostunneli on kapea ja mutkissa kuljetus vie molemmat kaistat, asennuspäällikkö Mikko Leppälä kertoo.
− Kaikki meni kuitenkin suunnitellusti ja asennukset menivät putkeen nopealla aikataululla, joka oli meille todella iso juttu projektin etenemisen kannalta, Leppälä jatkaa.
Paikallisuus on valttia
Paikallisen tuen merkitystä korostavat molemmat ja se auttoi hankintapäätöstä tehtäessä. KP:llä on toimipiste Kemissä ja apu on tarvittaessa lähellä yhteistyön jatkuessa huoltosopimuksen kautta.
− On tärkeää, että samat henkilöt sekä tarkastavat että huoltavat nosturit. Meidän tapauksessamme myös asensivat ne. Heille reitti maan alle on tuttu ja huoltoautoissa on vaaditut lisävarusteet, jolloin he eivät tarvitse mukaansa opasta, Leppälä kiittelee paikallista ammattitaitoa.
− Usein jo muutamasta lauseesta kaverit tietävät mistä on kyse ja homma on nopeasti hoidettu, jolloin vaikutus meidän liiketoimintaamme on mahdollisimman pieni.