Koulutukseen panostaminen tukee tärkeintä tavoitettamme, eli asiakkaan etua, samalla vahvistaen oman henkilöstön työmotivaatiota. Osaamisen jakamisen avulla varmistamme myös, että nosturiasentajillamme on mahdollisimman laaja tietotaito työnsä tekemiseen.

Nosturiasentajaksi ei ole valmista koulutuslinjaa tai ammattioppilaitosta, joka siihen kouluttaisi. Usein nosturiasentajat ovat sähköasentajia, jotka ovat erilaisia polkuja pitkin päätyneet alalle.

− Itse työskentelin laivalla sähköasentajana, ja siellä oli paljon nostureita ja nostolaitteita. Kiinnostus nostureihin heräsi, ja olin sen jälkeen kilpailijalla töissä 3 vuotta ennen KP:lle siirtymistä, kertoo projektipäällikkö Renny Räikkönen omasta urapolustaan.

− Halu oppia ja kehittyä jatkuvasti on voimakas, ja opiskelin insinööriksi (AMK) työn ohella. Koen osaamisen jakamisen ja muiden kouluttamisen myös tärkeäksi, Renny jatkaa.

Erikoisosaamiset jakoon

Iso asiakaskunta tuo mukanaan laajan skaalan nostureita ja nostolaitteita. Huollamme, tarkastamme ja korjaamme kaikki nosturimerkit. Henkilöstöllämme on laaja osaaminen sekä hyvä verkosto haasteellisten tilanteiden ratkomiseen. Tarvetta täsmäkoulutuksille kuitenkin aina on.

− Kentältä on tullut paljon toiveita erilaisten koulutusten järjestämisestä, ja toki itsekin haluan kouluttaa, jotta etenkin erikoisosaamista olisi mahdollisimman laajasti eikä vaan muutaman ukon päässä, Renny kertoo.

Neljän päivän intensiivistä koulutusviikkoa valmisteltiin pitkään. Länsi-Uudenmaan koulutusyhtymästä eli Luksiasta oli sähkö- ja automaatiolinjan perustutkintoa suorittava Rasmus Pajari työharjoittelussa koko viime syksyn. Hän rakensi Rennyn ohjauksessa koulutusalustat käytännön harjoittelua varten työharjoittelunsa aikana.

− Työharjoittelu oli tosi mielenkiintoinen, kun pääsi tekemään jotain konkreettista, Rasmus kertoo.

Ala kiinnosti niin paljon, että työharjoittelun jälkeen Rasmus siirtyi meille oppisopimuksella suorittamaan koulutuksensa loppuun.

− Koulutuspäivien aikana pääsin näkemään, miten koulutusalustoja hyödynnettiin käytännössä, ja miten ne linkittyvät suurempaan kokonaisuuteen, Rasmus jatkaa.

Aktiivista osallistumista

Sopivaa hetkeä koulutuksille on joskus vaikea löytää, koska koulutuspäivien valmistelun lisäksi samaan aikaan pitää koulutuspäivien ajaksi irrottaa asentajat asiakastyöstä. Huhtikuuhun väännettiin koulutuksille sopiva rako, ja niihin osallistui yhteensä noin 20 nosturiasentajaa ympäri Suomen.

Koulutusten teema ja osallistujat vaihtuivat päivittäin, jotta mahdollisimman monen koulutustarve huomioitiin. Pääpaino oli käytännön tekemisessä ja opeissa koulutusalustojen avulla.

− Palaute on ollut hyvin positiivista, ja itse olin erittäin tyytyväinen porukan aktiiviseen osallistumiseen, toteaa koulutuksista kokonaisuudessaan vastannut Renny Räikkönen.

− Koulutussetit on nyt luotu valmiiksi, ja niitä tullaan varmasti pitämään jatkossakin.