Kahden yrityksen välinen hyvä kumppanuus – mistä siinä on kyse? Julkaisemme kahden artikkelin sarjan kumppaniyrityksistämme. Ensimmäisenä esittelyssä on NoSwing-niminen yritys Pietarsaaresta, jonka ydinosaaminen on keskittynyt nostureiden automatisointiin.

KP-ServicePartner Oy on nosturimyyntiin, -asennuksiin ja -tarkastuksiin sekä teolliseen kunnossapitoon keskittynyt perheyritys työllistäen noin 75 henkilöä.

− Kumppaniverkostomme avulla tarjoamme asiakkaillemme laajemman skaalan asiantuntijoita ja palveluita, kuten esimerkiksi nosturin automatisoinnin, kertoo toimitusjohtaja Pekko Herola.

− Automatisoitu nosturi suorittaa työt ilman ihmistä, ja hakee esimerkiksi tavaraa paikasta A ja vie sen paikkaan B. Isossa kuvassa tämä säästää paljon manuaalista työtä yrityksen työntekijöiltä, yksi NoSwingin perustajista Steve Ekström sanoo.

Ydinosaamisena sensori

NoSwing perustettiin vuonna 2014, ja se on keskittynyt nostureiden automatisointiin. Ydintuotteena on automaation toteuttava sensori. Hyvin nopeasti huomattiin, että sitä on hankala myydä yksittäisenä tuotteena.

− Osaamisemme on hyvin kapea, emmekä ole laajentamassa toimintaamme ja osaamistamme isojen nosturitoimitusten myyntiin, Ekström kertoo.

Kaupat ovat tulleet NoSwingille huomattavasti helpommin silloin, kun nostureiden automatisointi ja sensori ovat osana suurempaa projektia sekä keskustelussa asiakkaan kanssa alusta alkaen.

− Tämän takia kumppanuus KP:n kanssa on meille tärkeä. He myyvät isomman kokonaisuuden ja me toimitamme siihen oman osamme, Ekström jatkaa tyytyväisenä.

Tietotaitoa tarjolla

Käytännössä tarjouspyynnöt isoista nosturitoimituksista ja niiden automatisoinnista tulevat KP:lle. Tarjousta tehdessä otetaan NoSwing mukaan, ja he tekevät ehdotuksen sekä laskevat tarjouksen automaatiosta.

− Asiakkaalla on omat tarpeensa ja näemme, että meidän tietotaitomme avulla KP:lla on mahdollisuus toimittaa haluttu ratkaisu, Ekström pohtii kumppanuuden hyötyjä.

− Meidän näkökulmastamme on tärkeää, että kumppanillamme on osaamista, joka tukee toimintaamme ja vastaa asiakastarpeisiin, Herola jatkaa.

Toteutus itsessään vaatii aina pikkutarkkuutta, esimerkiksi komponenttien valinta on erittäin tärkeä osa projektia, johon käytetään paljon aikaa. Niiden pitää toimia saumattomasti yhdessä.

− Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, Ekström naurahtaa.

Katse samaan suuntaan

Hyvässä kumppanuudessa molemmilla on annettavaa ja yhdessä saavutetaan enemmän kuin yksin. Miten nämä kliseet toimivat käytännössä?

− Aina kaikki ei mene suunnitelmien mukaan ja matkaan tulee mutkia, toteaa Ekström realistisesti.

− Näissä tilanteissa näen, että tärkeintä kumppanuudessa on kohdata yhdessä haastavat tilanteet ja ratkoa ne myös yhdessä, Ekström jatkaa.

Yhteisen tavoitteen määritys on tärkeä osa kumppanuutta. Samalla visualisoidaan missä halutaan olla tulevaisuudessa sekä miten se tukee molempien yritysten strategisia päämääriä.

− Kumppanuussopimuksessa on määritelty yhteistyölle raamit ja vastuualueet, joiden mukaan toimimme. Avoin keskustelu ja läpinäkyvyys ovat avaimia molemmin puolisen luottamuksen saavuttamiseen, toteaa Herola.