Nostureiden parissa ei ole samanlaisia päiviä ja työn vaihtelevuus viehättää. 17 vuotta sitten Tuomo Takaluomasta tuli nosturiasentaja ja KP-ServicePartnerilla hän on työskennellyt 11 vuotta. Kolmiosaisen KP:n konkarit juttusarjan viimeisessä osassa tutustumme Tuomon työuraan.

Tuomon isä on sähköasentaja ja pienenä hän kiinnostui itsekin sähkötöistä kulkiessaan isän matkassa apupoikana. Puhelinasentajaksi valmistumisen jälkeen sähkötyöt tuntuivat kuitenkin enemmän omalta jutulta. YIT:lle aukesi ovi kuukausisopimuksella ja loppujen lopuksi urakkatyömailla vierähti 3 vuotta.

Torninostureista se alkoi…

Työmaalla Tuomo kuuli, että torninosturiasentajia etsittiin. Uusi työ vaati muuton etelään ja alueena oli koko Suomi. Torninosturin osat mahtuvat tavallisen kuorma-auton kyytiin noin 6-12 metrin pätkissä, joista ne sitten kasataan. Monille työmaille, kuten Helsingin Musiikkitalo ja Helsinki-Vantaan lentokentän laajennus, Tuomo on ollut mukana pystyttämässä niitä.

− Monesti ne piti laittaa pystyyn yöllä, kun liikennettä ei saa katkaista päivällä, joten pystytyksiä harvoin näkee, Tuomo kertoo.

− Urakkana hoidetut projektit olivat helppoa hommaa, kun pakettiin kuuluivat pystytykset ja huollot sekä korjaukset. Mutta kolme vuotta riitti minulle ja sitten palasin takaisin pohjoiseen.

…teollisuus- ja siltanostureiden parissa jatkuu

Muutaman mutkan kautta Tuomo päätyi työssäoppimiskoulutuksen kautta tekemään teollisuusnostureiden huoltoja ja asennuksia. Silloisen työnantajan taloustilanteen ollessa epävakaa, haki Tuomo KP:n avoinna olevaa paikkaa ja sai sen.

− Olin pohjoisessa KP:n ensimmäinen työntekijä. Alkuun olin yhdellä tehtaalla nosturiasentajana koko ajan, mutta toiminnan kasvaessa ja muuttuessa, liikkuvuus on lisääntynyt sekä työkenttä laajentunut, sanoo Tuomo.

− Nykyään hoidan kaikki päivittäiset asiat suunnitteluista, aikataulutuksesta huoltoihin ja rapotointeihin. Esihenkilö vaan painaa laskutusnappia, Tuomo naurahtaa.

Työn monipuolisuus viehättää. Lisäksi se on sisäsiistiä hommaa verrattuna torninostureihin, joita rakennettiin ja huollettiin kovilla pakkasillakin ulkona. Parasta nykyisessä työssä ja työnantajassa on joustavuus sekä mahdollisuus toteuttaa ammattiosaamistaan laajalla alalla.

Sähkötön kesämökki tasapainottaa

Tuomon vapaa-aika kuluu mökillä, jossa ei ole sähköjä ja se on helpotus. Tunne on vapauttava, kun laitteet eivät vie huomiota ja saa olla lähellä luontoa. Tutulla seudulla ollut mökki oli ollut pitkään tyhjänä ja Tuomon ajatuksissa ennen myyntiin tuloa. Mökillä remontointi ja puuhastelu on hyvää vastapainoa arjen kiireelle.

− Sähkötön mökki on lisäksi halpa ylläpitää sekä akkuteknologia mahdollistaa silti monet nykyaikaiset asiat kuten television, Tuomo toteaa.

Sähköasentajaa kiinnostaa tietenkin sähkön hinta ja järkevät ratkaisut myös vapaa-ajalla. Oman omakotitalon Tuomo remontoi myös kokonaan sähköjä myöten ja sähkön kulutuksen hän on pystynyt pitämään hyvin kurissa.

− Lämmitykset menevät päälle sähkön hinnan mukaan ja kalliit tunnit kun leikkaa automaattisesti pois, säästää sievoisen summan, Tuomo myhäilee.