Sen piti olla vain yksi kesä, kun Ana tuli Outokummulle vuonna 1995 kesätöihin. Melkein kolme vuosikymmentä myöhemmin hän naureskelee iloisesti eläkkeensä kynnyksellä, että voisi hyvin vielä tehdä yhden vuosikymmenen lisää töitä.

Metallialan työt kiinnostivat nuorta miestä, ja Ana valmistui Porin teknillisestä oppilaitoksesta kone- ja metalliteknikkolinjalta. Sen jälkeen hän on työskennellyt koneistajana Porin teollisuuspuistossa Outokummun, ABB:n ja KP-ServicePartnerin palveluksessa. Työt ovat vaihdelleet mukavasti ja tunne, että tässä hän on hyvä, on tuonut itsevarmuutta ja uusia haasteita.

”Sano Ana vaan” 

Prabhath Welathanthri tuli Sri Lankasta Suomeen ensimmäisen kerran käymään vuonna 1985. Sitten hän tuli myöhemmin uudelleen vierailulle ja jäi opiskelemaan. Pysyvästi Ana on asunut täällä jo vuodesta 1988. Mutta mistä lempinimi Ana oikein tulee?

− Opiskeluaikoina monelle nimeni oli vaikea lausua. Toinen nimeni on Anald ja opiskelukaverit sitten päättivät, että olen Ana, muistelee Welathanthri opiskeluiden alkutaivalta.

− Ensimmäiselle esihenkilölle Outokummulla sanoin, että voit kutsua myös Anaksi ja siitä lähtien olen täällä ollut kaikille Ana.

Lempinimensä lisäksi Ana on suomalaistunut, vaikka tottuminen Suomen kylmempään ilmastoon vei aikansa. Sinnikkyytensä ansioista hän myös oppi suomen kielen ja on suomen kansalainen.

Konepajapuolella koko työura 

Kaksi kesää Outokummulla kesätöissä ja sen jälkeen Analle tarjottiin vakituista työpaikkaa. Valinta oli helppo, koska hän oli viihtynyt niin hyvin. Kesätöissä hän oli työskennellyt poraus- ja jyrsintähommissa, vakituinen työpaikka oli koneistajana lähinnä porausta. Kesäisin tuli lomitettua työkavereita ja työkenttä oli silloin paljon laajempi sekä osaaminen tietysti kasvoi.

− Olen viihtynyt todella hyvin. Työ on mielenkiintoista ja aina olen saanut apua. Ihan alusta lähtien.

Parasta Anan mielestä on ollut se, että panostamalla omaan työsuoritukseensa, taitoa karttuu koko ajan lisää. Työstään kun pitää ja haluaa oppia, niin sen jälkeen pärjää kyllä hyvin.

Pitkä työura samalla alueella on tuntunut hyvältä, vaikka työnantaja onkin muutamaan otteeseen vaihtunut. KP-ServicePartnerilla työtehtäviä on tullut lisää ja välillä on tehty jopa levysepän hommia.

− Sama porukka siirtyi firmalta toiselle, joten suuria muutoksia siinä ei tullut. Outokummulta siirtyneistä meitä on enää kolme jäljellä, mutta onneksi myöhemmin tulleet ovat kaikki samanhenkisiä.

Suunnitelmissa aktiiviset eläkepäivät

Osa-aikaeläkkeellä Ana on päässyt harjoittelemaan hieman leppoisampaa aikataulua. Tosin viisi vuotta on mennyt jo yli virallisesta eläkeiästä, joten nyt on kuulemma aika lähteä.

Iloisesti naurava Ana tykkää aktiivisesta elämästä ja kaikenlaisesta puuhastelusta. Hän sanoo lasten ja vaimon varmasti työllistävän hänet vapaa-ajalla. Kuntoa on hyvä pitää yllä jatkuvalla tekemisellä.

− Odotan, että vaimo jättää minulle aamulla työlistan, jotta aika ei käy päivän aikana pitkäksi, Ana vitsailee pilke silmäkulmassa.